

Monastère de Solan - Cuvée Saint Martin 2022, BIO víno
od 461,98 Kč bez DPH
Usedlost Solan tvoří 40 hektarů lesa a 20 hektarů orné půdy. Tato rozmanitost mu dává velkou krásu a přírodní bohatství, navzdory chudobě půdy. Umožnilo to volbu organické polykultury: Přáním sester je žít v synergii s půdou, poskytovat jí péči a čerpat z ní obživu, v harmonii ohleduplné k přírodě a její biodiverzitě.
Ekologické zemědělství se na pozemku provozuje od příchodu komunity v roce 1992 a je certifikováno Ecocert-SAS (32600 L’Isle Jourdain).
Půda se v případě potřeby obohacuje přidáním hnoje a v některých případech kompostovanými matolinami. Metody odplevelování jsou mechanické. K potírání chorob révy "padlí, padlí atd." se používá pouze síra a měď v kontrolovaných dávkách, vždy v kombinaci s rostlinnými extrakty (bylinné čaje, hnůj atd.) nebo drcenými horninami. K boji proti chorobám dřeva se réva vysévá kmenem antagonistických hub (trichoderma), které ničí škůdce, aniž by napadaly dřevo révy.
"Prevence je lepší než léčba."
Biodiverzita přispívá k dobrému zdravotnímu stavu plodin: lesní prostředí a pestrý živý plot na okraji pozemku jsou trvalou výzvou pro ptáky a určitý hmyz, kteří jsou sami užitečnými predátory. Tito cenní spolupracovníci poskytují služby a přispívají k tomu, že panství dodává krásu, která se rodí z vědomého setkání lidských činností a přírodních zdrojů.
Právě ve škole velkých vín Burgundska, francouzské oblasti, kde vše závisí na dokonalém zvládnutí terroiru, se sestry spontánně ocitly. Solanská doména, která se nachází na východním úpatí krystalického masivu Cévennes a na severní antiklině řeky Tave, představuje řadu pramenných hornin o šířce 5 m až 50 m se sklony až 45°. Posloupnost půd tak blízko sebe může být obtížné zmapovat a geologické mapy poskytují pouze aproximace jako: „proměnné půdy, slínové nebo vápencové“, „písčité půdy, na vápenatém nebo kyselém pískovci“.
Významnou práci na poli proto sestry odvedly, aby určily mikroparcely odpovídající správnému charakteru půdy.
Poté, co jsme takto vymezili čtyři hlavní terroir, na pěti hektarech již osázených starou révou (35 až 45 let starých, rozdělených na čtyři odrůdy), ke kterým nyní přibývají tři hektary nových plantáží představujících tři nové odrůdy révy vinné, zjišťuje, že pro sklizeň (prováděnou ručně, v malých krabicích) a pro vinifikaci prováděnou v oddělených kádích ošetření odrůd hroznů a terroir na mikroparcelech.
Po několikaleté výrobě vína v provizorních prostorách jsme vybudovali vinný sklep z kamenných bloků z „Pont du Gard“, navržený s ohledem na zdravou a ekologickou stavbu, který umožňuje výrobu a zrání vína v dobrých podmínkách. , získané přirozeně: sklepy jsou polozasypané a pod sudy není žádná betonová deska, což vytváří optimální tepelnou a hygrometrickou rovnováhu pro alchymii vína.
Abychom reagovali na rozmanitost našich terroirů, provádíme mikrovinifikaci, vinifikujeme odrůdy vinné révy a různé pozemky odděleně, a tak jsme schopni přizpůsobit dobu stáčení každé kádi.
Solan se odlišuje od vín Pays d'Oc, která se dnes stále více posouvají k odrůdovým vínům, a zůstává v burgundské tradici mnichů „objevujících terroirs“ a vždy pracuje na míchání: každá směs odpovídá ročníku a nese „ducha“ a podíly různých odrůd vinné révy jsou každoročně definovány podle ročníku.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů.